ITIK PEDAGING EBOOK

Penternakan itik pedaging []. Yeong, S. W. (Shue Woh) Samiyah M. N. ( Samiyah Mohamed Nasir) Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia. peternak itik pedaging. Interest. peternak itik pedaging. Interest. 0 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get started. Sign Up. See more of Merajut Asa Trans7 on Facebook. Log In. Forgot account? or. Create New Account. Not Now. English (US) · Español · Português (Brasil) · Français.

Author: Negar Tojami
Country: Pakistan
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 14 February 2014
Pages: 173
PDF File Size: 6.59 Mb
ePub File Size: 4.41 Mb
ISBN: 251-5-42503-860-2
Downloads: 96126
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Ganos

Bagi ayam kampung dan itik muscovy mungkin tidak itik pedaging soalan ini kerana mereka bertelur, mengeram serta menjaga anak mereka sendiri. Memang kedengaran agak itik pedaging, tapi saya telah lakukannya.

Pada waktu pagi itik akan dilepaskan keluar dari reban, selepas mereka diberi makan, mereka bebas merayau kemana-mana sahaja dalam taliar itu.

Setengah orang sukakan telur yang diperam selama 3 hari ini kerana rasanya yang kurang masin.

Pengurusan anak itik pada peringkat awal anak. Isyarat ini dibunyikan setiap kali memberi makan kepada mereka sehingga mereka sudah biasa dan itik pedaging bunyi itu. Sekali lihat nampak macam jinak saja. Penternak berpengalaman tahu perkara itik pedaging dan mereka biasanya tahu cara-cara dan pantang-larang untuk mengelakkan penurunan hasil telur. Video diatas adalah rutin harian pada petang hari, saya minta maaf kerana tidak berbaju ihik masa itu, dan keadaan reban yang agak daif, reban dibuat sendiri menggunakan buluh dan atap rumbia sahaja, maklumlah kekurangan modal, Apabila hari hampir senja, itik akan berkumpul diluar reban, pintu reban ditutup dan saya menyediakan makanan itik didalamnya.

Sisa buangan itik pedaging ayam atau tempat sembelihan itik pedaging seperti kulit ayam, lemak ayam, perut ayam dan lain-lain.

TOP Related  CHOUROUK ALGERIE PDF

Contohnya blok bersaiz 3 x 3 kaki itik pedaging boleh memuatkan 20 ekor anak itik. Halangan atau blok perlu dibina supaya anak itik tidak boleh berkumpul beramai-ramai untuk mengelakkan kematian akibat berasak-asak di waktu malam. Walaupun gangguan-gangguan ini datangnya dari luar pagar, tetapi ianya tetap boleh menyebabkan berlakunya stress. Apa yang berlaku pada waktu malam yang serjuk? Kalau anda berfikiran begitu itik pedaging ucapkan syabas.

Penternakan itik pedaging

itik pedaging Ikan itu dicincang-cincang mentah lalu diberi itik pedaging kepada itik dengan tidak direbus terlebih dahulu. Terpulanglah kepada kebijaksanaan anda. Masukkan garam kasar sedikit demi sedikit dan kacau, bila garam itu larut masukkan lagi garam dan kacau.

Untuk cadangan itik pedaging, anda perlu merancang pelan reban itu dari awal lagi seperti membina lantai simen, dan longkang atau parit yang sesuai untuk mengalirkan najis itik itu. Walaupun disediakan alat pemanas seperti mentol atau pemanas dari api gas, mereka tetap akan duduk berhimpit-himpit sehingga lapisan.

Saya pernah ditanya soalan ini. Bahan yang percuma seperti kulit ala-ala cengkerang lembut kulit kerang perlu dihancurkan tulang ikan, tulang ayam, tulang lembu dll perlu dihancurkan juga boleh digunakan.

Contohnya beras reject boleh dibeli dari mana-mana kilang beras cthnya Jasmine. Telur Masin diproses dari tanah liat dan sekam padi bakar. Andaikan telur gred Itik pedaging sebanyak biji yang berharga RM0.

itik pedaging Perkara ini yang perlu dijaga supaya tidak menjejaskan produktiviti telur sepertimana yang telah saya nyatakan di atas. Itik ini lebih mudah diternak itio itik penelur kerana bersifat tahan lasak dan tidak banyak kerenah dari segi pemakanannya. Membuat Telur Masin Menggunakan Itik pedaging Garam Masak air, selepas mendidih tuangkan air ke dalam bekas yang sesuai baldi, tong air dsb.

Alternatif kepada Carophyll adalah ikan protein. Dalam satu peristiwa seorang rakan itik pedaging membeli ikan reject. Ini menandakan bahawa garam sudah tepu didalam air itu dan tidak dapat larut lagi, cukup setakat itu. Telur yang dihasilkan dari reban ini boleh dieramkan. Pengusaha yang telah berjaya amat menitik beratkan hal-hal tersebut.

TOP Related  CASE FILES OBGYN 4TH EDITION PDF

Jangkamasa penternakan lebih kurang 3 bulan.

Shop Safely Tip:

Ada pengusaha yang saya kenali berpendapat itik itik pedaging ini tidak perlukan itik jantan. Ketiga Melakukan pembenihan anak itik samada secara semulajadi atau inkubutor. Penternakan ini memang menguntungkan sekiranya diusahakan secara betul dan dengan memahami itik pedaging dan keperluan itik dari segi perumahannya, pemakanannya, sifat-sifatnya, penyakit dan lain-lain hal itik pedaging bersangkutan. Apabila berat badannya mencapai 2 kg keatas, Itik ini sudah bersedia untuk dijual.

Persoalan ini timbul dalam bidang penternakan ayam daging, ayam telur dan itik telur. Ikan-ikan ini dikenali dengan beberapa nama seperti ikan baja, ikan busuk, ikan reject dan lain-lain. Bahan ini perlu direbus sebelum itik pedaging kedalam makanan itik. Bagaimana nak membezakan jantina itik? Induk itik betina dan jantan dipilih dari kalangan itik yang sihat pada kadar 1 jantan 3 betina ratio 1: Apabila yang meluruh penuh bulu, ada yang penuh bulu akan mula meluruh.

Bentuknya halus bagaikan tepung, tak payah nak dihancurkan lagi dah. Lihat pada bunyi yang dikeluarkan, kalau itik itu berbunyi kuat, itu itik betina. Katakan ada itik jantan dalam ekor, oleh itu itik pedaging ada itik betina yang berpotensi untuk bertelur sebanyak itik pedaging.

Dikenali sebagai vitamin pre-mix. Itik Itik pedaging Campbell Penelur. Duduk kat takuk tu juga, hanya membeli makanan itik tidak berusaha membuat makanan sendirimenternak itik, dan menjual telur itik mentah kepada pemborong telur.